Efterlysning: Klarspråk!

It's not fascism when we do it

Klicka för källa

Den miljöpartistiska linjen i frågan om datalagringsdirektivet verkar kunna sammanfattas som ”Vi vill inte ha det, men kommer att rösta för det, dock med maximala inskränkningar.” Detta är förvisso inte detsamma som att vara för det, men det är ändå en eftergift.

Ett mer rakryggat ställningstagande vore att säga att det är bättre att ta böter under tiden man testar det enligt europakonventionen. Det vore att verkligen visa ryggrad att säga att det är viktigare att bevara integriteten än att slaviskt följa dom konventioner som stiftas. Tysklands högsta domstol sade dessutom nyligen att datalagringen strider mot europakonventionen.

Rösta nej
Det finns exempel på andra direktiv som Riksdagen inte har gjort till lag, avloppsdirektivet, något som säger en del om behovet av att införa direktiv i svensk lag. Vi kan helt enkelt rösta nej i riksdagen!

Vissa miljöpartister vill dessutom hävda att det inte rör sig om ja eller nej, men i slutändan på riksdagsbänken så sitter man där med tre knappar framför sig: Ja, Nej och Avstår.

Register läcker
Att införa begränsningar för vad register skall få användas till tjänar ingenting till. Integriteten kränks när varje enskild medborgare registreras och vi vet alla att register läcker.

Datalagringsdirektivet är ett enormt avsteg från tidigare praxis om att inte spara onödig data. Vi går ifrån en skyddande lagstiftning till en kränkande. Det är vad knapparna kommer betyda när datalagringsdirektivet kommer upp till omröstning.

Är miljöpartiet beredd att rösta ja till någon implementation av datalagringsdirektivet är dom inte värda en röst av någon integritetsvänd.

Piratpartiet är inte redo att trycka ja. Piratpartiet kommer att trycka Nej, för din rätt till ett privatliv!

Läsvärda: Opassande, Mark Klamberg, Then Piratska Argus, Emil Isberg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , och .