Att straffa kunder

DRM IS KILLING MUSIC

DRM IS KILLING MUSIC - Creative Commons - Click for Source

Nästan alla stora spel idag skyddas med något som kallas DRM, Digital Rights Management, vilket kortfattat är olika metoder att förhindra kopiering av spelen. Ett spel som släppes för ett litet tag sedan, Assasins creed II, har ett hyfsat sofistikerat DRM-skydd. Det kräver att man är uppkopplad mot Ubisofts servrar under hela tiden man spelar.

Detta medför att om du inte har en fast uppkoppling kan du inte köpa och spela Assasins Creed II lagligt på PC. Jag skriver lagligt, för du kan fortfarande tanka ner det och ett crack som gör att du kan spela spelet. Utan att vara uppkopplad. Detta DRM drabbade nyligen betalande kunder då Ubisofts servrar gick ner och bara pirater kunde spela.

Du får alltså en bättre produkt – om du inte betalar.

Om du köper en DVD film idag kommer det en massa sekvenser innan filmen med bolagen som har gjort filmen och information om att du inte har rätt att kopiera den. Att du är en bandit om du kopierar den. Helst kommer det även en extra skylt som berättar att du är dum om du kopierar den. Dom visar även gärna en skylt om att du inte skulle ladda ner en bil. Ingen av dessa sekvenser går att passera. Om du istället tankar ner filmen från nätet, utan möjlighet att betala för det, till exempel från The Pirate Bay. Ja, då får du presentationen av bolaget, vilket går att spola förbi, och sen filmen. Om du dessutom väntar på DVDn, ja, då får du vänta länge. Tankar du så finns filmen oftast ute senast samma vecka som biopremiären. Att hålla på DVDer ökar piratandet!

Du får alltså en bättre produkt – om du inte betalar.

Det här är upphovsrättsindustrins stora utmaning idag, dom levererar en sämre produkt än vad gratis levererar. Om dom levererade en lika bra produkt, så skulle ännu fler betala för den. Men många betalar inte för en sämre produkt än dom får gratis. Om man släpper DRM-skydd så kommer fler att köpa och fler att kopiera, dvs båda sidorna av myntet blir större.

Piratpartiet vill förbjuda DRM. Rösta lila den 19 September!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , och .