Kameror i din trappuppgång

Surveillance camera

Surveillance camera - Creative commons by mattimattila

Nu är det tydligen klart att du kan få videokameror i din trappuppgång.

I en bransöverenskommelse mellan Fastighetsägarna, Sabo och Hyresgästföreningen som godkänts av datainspektionen sägs det att kameror som en sista utväg skall kunna sättas upp i trappuppgångar för att stävja brottslighet. Dom skäl som anförs är så vitt jag ser direkt relaterade till polisiära ärenden. Jag förutsätter därmed att det endast är polisen som ska ha rätt att se på filmerna och teknisk möjlighet därtill.

Sådana här filmer måste skyddas av kryptering där nyckeln finns hos polisen och bara får användas efter domstolsbeslut. Innehållet på filmerna är av såpass integritetskränkande karaktär att hårda krav måste sättas upp kring hur dom används. Informationen kan användas för att kartlägga människor i en enorm utsträckning!

Piratpartiet vill skydda din integritet, rösta lila den 19 september.