Vågmästarställningen

Vintage Kodak Studio Scales Set and Bottle

Vintage Kodak Studio Scales Set and Bottle - Creative commons picture by CaptKodak - Click for source

I storbritannien ser vi nu en ganska bra demonstration av vad vågmästarställning innebär. Storbritannien har fått ett så kallat ”hung parlament”, dvs inget parti har ensam majoritet att bilda regering. Både torys och labour är beroende av att LibDems stödjer dom för att kunna bilda regering. LibDems styrka i det här fallet är att dom har vågmästarställning. Dom har makten att ge regeringsrollen till endera parti.

Vi ser här ett praktexempel på det som Piratpartiet vill uppnå i höst!

Vi såg direkt efter valet hur ledarna för Labour och Torys i princip sprang ikapp för att först föreslå en ändring av vallagen eller i alla fall en folkomröstning om det. En reform av det brittiska valsystemet skulle troligen göra LibDems starkare i framtiden. Här visas på kraften i LibDems position.

Självklart har vi även en nackdel i storbritannien, att LibDems gick till val på en komplett plattform. Oavsett vilka delar av sin plattform dom väljer att kompromissa bort kommer en del av deras väljare att känna sig besvikna och ha önskat att deras röst istället hamnat hos nått av dom två stora partierna.

Här har piratpartiet en styrka i just att vi har fokusfrågor som våra väljare har sagt är viktiga och vi har ett antal handelsfrågor som dom andra partiernas väljare tycker är viktiga. Frågor vi ger Mona eller Fredrik rätten att agera bäst dom behagar med, bara vi får igenom våra viktiga fokusfrågor. Våra förhandlare kommer att ha ett tydligare mandat i ryggen när dom leker vem vill bli statsminister med Mona och Fredrik efter valet den 19 September. Valet du självklart röstar lila i för att garantera Integritet, Kultur och Kunskap!

Vill du läsa mer om Vågmästarställningen rekommenderar jag piratpartiets hemsida.