Piratpartiet på Vårmässan i Skellefteå

Emma delar ut flygblad

Emma delar ut flygblad - Creative Commons Bild av Leif Ershag - CC-BY-NC

I helgen har jag, Emma och Viking varit på vårmässan och representerat piratpartiet. Tänkte delge mig några av mina reflektioner från helgen. Jag tänkte böra med den viktigaste. Vi måste synas. För oss som följer ett anpassat nyhetsflöde i form av RSS så är det lätt att missa att vi inte syns i gammelmedia. Vi måste göra saker så tidningarna skriver om oss, vi måste synas på insändarsidor och vi måste ta över debatten. Alldeles för många frågade vilka vi var för att det skulle kännas bra i helgen.

Det roligaste i helgen är att bland dom som vet vilka vi är så är vi oerhört populära. Allt från kristdemokrater till miljöpartister har i helgen framfört förhoppningarna att vi ska jobba tillsammans efter valet. Där sverigedemokraternas åsikter inte finns representerade i övriga partier så har våra frågor starka förespråkare i samtliga partier. Det finns en förhoppning från dessa att vi ska få vågmästarrollen, då det stärker deras sidor i deras partier. Mer än en gammelpolitiker håller tummarna för ett piratparti i vågmästarställning.

Det materialet som jag hade beställt för helgen tog slut redan under fredagen. Jag underskattade vårat mottagande enormt mycket. Delvis beror det väl på att vi inte varit på vårmässan tidigare och jag inte har anordnat partibesök på liknande evanemang. Kampanjguiderna borde uppdateras med rekommendationer om hur mycket flygblad och giveaways som är lämpligt att ta med sig. För våran del ordnade det sig dock då vi lyckades få upp nytt material från Umeå under lördagen. Tack Göran!

Jag märker ett skifte i vilka som pratar med oss jämfört med innan EU-valet. Då upplevde jag att det var pensionärer som värderade frihetsfrågor högt och ungdomar som värderade fildelningsfrågan högt. Nu upplever jag snarare att det är medelålders män med ett stort intresse för övervakningsfrågor som kommer fram och sympatisnackar. Detta är en bra utveckling tror jag då vi redan har en stor del av det stöd vi kommer kunna få i gruppen förstagångsväljare. Dock får vi inte glömma att vi måste hitta sätt att väcka förstagångsväljarna så dom lämnar sofflocken den 19 september. En förtidsröstningskampanj som inför EU-valet bör vi helt klart köra.

Piratpartiet kommer att komma in i riksdagen i höst. Den 19 september skriver vi historia. Det är min övertygelse efter denna helgen.