Julian Assange != Wikileaks

Julian Assange - Wikileaks Venn DiagramJulian Assange är inte wikileaks. Wikileaks är inte Julian Assange. Allt som händer Julian behöver inte ses som ett angrepp mot wikileaks. Jag har tänkt mycket på det som händer just nu och jag tror att vi måste kunna bedöma sakerna var för sig.

  1. Våldtäktsanklagelserna som blev sexuella trakasserier etc. Här kan vi inte veta vad som är sant eller inte, såvida inte du var med Julian och XX den berörda kvällen. Därför finner jag det oerhört smaklöst och ointressant att spekulera i det. Nu finns anklagelserna och då är det bara bra om dom får prövas i domstol.
  2. Åklagarmyndighetens agerande i frågan. Åklagarmyndigheten har utan tvekan agerat väldigt konstigt genom hela historien. Men min syn på saken här är: "Don't blame on conspiracy what you can blame on incompetence." Jag tror helt enkelt att svenska åklagare höll på att kissa på sig när dom skulle hantera ett fall involverandes Julian. Det förändrar dock inte punkt 1.
  3. Att Julian blir "most wanted" hos Europol, för brott som knappast kan vara dom grövsta Europol letar efter. Där tror jag att Julians kopplingar till Wikileaks spelar in, och det är oroväckande i sig. Här tror jag att USA och deras allierade kan ha haft ett finger med i spelet.

Slutligen så ställer jag mig alltså inte bakom "Free Julian Assange"-förespråkarna. Jag anser att svensk domstol ska pröva anklagelserna. Däremot så ställer jag mig fullständigt bakom det jobb som wikileaks har gjort för transparens och demokrati.

Venn-diagrammet har jag gjort själv, om det inte syntes ūüėČ CC-BY Leif Ershag.