Min kommunchef

Idag slog det mig att jag inte vet vad kommunchefen i Skellefteå heter. Men jag vet vad kommunchefen i Katrineholm heter. Jag vet inte hur jag skulle göra omedelbart för att kontakta min kommunchef om jag hade en fråga. Men jag vet hur jag skulle göra för att kontakta kommunchefen i Katrineholm. Anledningen till att jag tänker på frågor som detta är att den lokala blaskan i Katrineholm skickade ett mail till Mattias, som kommunchefen i Katrineholm heter, med några frågor som med dom vänligaste ordalag kan sägas visa på att deras vinkel skulle vara kritisk.

Fotograf: Mona Hedlund CC-BY

Mattias valde att svara med det som borde vara tidningarnas vapen, öppenhet och offentlighetsprincipen. Efter detta gick det utför! Läs om allt hos @Stromberg.

Nu var det ju inte det det handlade om utan om min kommunchef, vad hen nu kan heta. Vi testar med en snabb googling. Kristina verkar hon heta enligt ett pressmeddelande från 2009. Vi går in på Skellefteå kommuns hemsida och kollar så att hon fortfarande är kommunchef. Det tar fyra klick innan jag har nått informationen, ingenting man springer på om man inte letar iaf. Kristina Sundin Jonsson är hennes namn enligt kommunens egen hemsida.

Nu tänkte jag leka journalist och se om vi kan hitta om hon använder sociala medier till att tala om att hon äter godis på kvällarna, det är tydligen sånt journalister gör. Iaf i Katrineholm. Jag hyser en enormt mycket större respekt för våra journalister här i Skellefteå, så jag gör skitjobbet istället. En sökning på facebook.

Ingen Kristina här.


Det verkar inte som att Kristina har någon facebook och en sökning på twitter skvallrar inte heller om något konto. Däremot har kommunen en facebook-sida och en officiell twitter. Jag tänkte skicka ett mail till Kristina och fråga lite kring det här.

Hej!

Jag tänkte i några bloggposter på min blogg http://leif.ershag.se diskutera Skellefteå kommuns användande av sociala medier. Jag skickar därför detta mail till dig som en intresserad medborgare. Du behöver inte känna någon brådska med svaren, jag blir bara glad om du tar dig tid.

1. Vad är syftet med sociala medier i kommunen?

2. Hur gagnar sociala medier kommunen?

3. I vilka arbetsroller ingår det att uppdatera facebooksidan och twitter-kontot och hur ser det arbetsuppdraget ut?

4. Till hur stor del är du inblandat i uppdaterandet av facebooksidan och twitter?

5. Anser du att det tillhör ditt arbete att kommunicera med medborgarna i Skellefteå?

6. Tror du att du skulle kunna förbättra din kommunikation med medborgarna genom att använda sociala medier mer flitigt?

7. Anser du att det ingår/skulle kunna ingå i din tjänst som kommunchef att twittra, blogga och/eller facebooka på arbetstid?

8. Hur lyder din arbetsbeskrivning som kommunchef?

Detta mail har även publicerats på min blogg, i inlägget ”Min kommunchef”.

Mvh
Leif Ershag
Bloggare på http://leif.ershag.se

Så, nu ska jag bara hitta hennes e-mail… eller så gissar jag helt enkelt.