Easyweb skjuter sig själva i foten

Screenshot från easyweb.se

Screenshot från easyweb.se

Easyweb är ett svenskt företag som gör ett publiceringsverktyg. Idag fick dom lite uppmärksamhet på nätet för att dom sågade Open Source. Dom insåg ganska snabbt att dom gjort ett misstag och tog bort inlägget där dom på ett fullständigt briljant sätt laddade, siktade och sköt sig själv i båda fötterna. Klicka på bilden för att se ett screenshot på den numera borttagna sidan. Easyweb glömde bort regeln att Internet glömmer inte.

EasyWeb säger helt enkelt en massa saker om sig själva, detta kan jag inte säga något om då jag inte använt produkten själv. Dom säger även en massa saker om Open Source, en djävla massa skitsnack. Följande punkter är saker som Easyweb påstår att FOSS-mjukvara inte levererar, jag tänker bemöta punkterna med fakta om wordpress:

 • Fri utbildning

  WordPress Codex har en fullständig genomgång och utbildning av alla möjliga saker man kan vilja göra i WordPress.

 • Fri, ansvarstagande och tillgänglig support via telefon.

  Istället erbjuder wordpress ett otroligt levande och starkt community, på alla möjliga språk dessutom. Du får kanske finna dig i att skriva ner din fråga, men du kan å andra sidan få hjälp dygnet runt.

 • Ett personligt bemötande på plats.

  Är personlig kontakt viktig för dig finns det otroligt många konsulter som erbjuder hjälp med wordpress. Det bästa är att eftersom du äger koden kan du byta om du inte tycker att den konsult du valt bemöter dig på ett personligt sätt.

 • Ett långsiktigt intresse att hålla dig nöjd.

  Om du valt wordpress kommer den konsult du anlitar att ha mer anledning än Easyweb att hålla dig nöjd, med wordpress kan du nämligen byta konsult istället för att vara låst till just Easyweb. Har du Easyweb spelar det ingen roll hur mycket dom suger, du har inget val.

 • Ett långsiktigt åtagande att kostnadsfritt uppdatera din installation

  I wordpress gör du din uppdatering själv, på fyra minuter. Eftersom communityt använder wordpress själv kommer det alltid att komma uppdateringar och tröttnar dom som jobbar med det idag kommer det fortsätta utvecklas, för att så många använder det.

 • Svenskutvecklat – närhet till kommunikation.

  Den svenska communityn är stark bara den, så att få hjälp på svenska är inga problem. Testa en sökning på #wpse på twitter. Dessutom kan du få hjälp dygnet runt på engelska.

 • Kostnadsfria tips, råd och vägledning/bollplank.

  Ja, det här är nästan inte värt att svara på. Jag har fått otroligt mycket hjälp, tips och råd på twitter och jag har aldrig betalat en krona för dom.

 • Kostnadsfri genomgång och råd om sökmotoroptimering

  Tja, här finns det olika sätt att se på saken. Du kan få bra tips och råd på nätet. Du kan dessutom använda nått av dom plugins som gör det lättare. Slutligen kan du välja att vända dig till en konsult som jobbar med det och kan hjälpa dig på ett professionellt sätt. Allt beror på vilken nivå du väljer att lägga dig på.

 • Taxametern går inte igång för varje liten justering på din hemsida.

  För dom gör du själv i wordpress. Är det nått mer avancerat så du använder en konsultfirma kommer dom vilja ha ett shysst förhållande till dig, så att du inte bryter kontraktet. Något du återigen inte kan gör om du har valt Easyweb.

 • Långsiktig relation med utvecklarna – du kan förfråga nya funktioner.

  WordPress har feature-requests också men troligen kommer du inte behöva den, det finns otaliga plugins som du kan utöka din site med. Dom är fritt tillgängliga dessutom. Behöver du nånting som trots allt inte finns kan du anlita en konsult för just det uppdraget.

 • Tar ansvar för att din hemsida fungerar och driftas på ett stabilt sätt.

  Drift kommer du alltid att få betala för. Det är inte en del av programvaran som används. Det finns webhotell som erbjuder olika tillgänglighet och priser, allt efter hur kritisk du anser att din site är. Om dom inte sköter sig och håller det dom lovar kan du byta, något du inte kan om du låst in dig hos Easyweb.

 • Pedagogik som är utvecklat för användare, inte webbutvecklare.

  WordPress har idag ett interface som är oerhört logiskt och välfungerande. Det finns språkmoduler så man kan få det i vilket språk man vill. Det är enklare än word. Jag har testat Easywebs testkonto och dom erbjuder inte en enklare produkt på långa vägar. Det är bara rent skitsnack från deras sida.

 • Någon som faktiskt är anställd och får betalt för att utveckla verktyget.

  WordPress har användare, såna som faktiskt använder produkten själv, som utvecklar den. Dom kan på ett helt annat sätt se vad som saknas. WordPress har folk som jobbar med produkten för att dom gillar det, inte för att deras chef sagt åt dom att göra det. Dom har med andra ord en helt annan motivation att göra ett bra jobb.

 • Någon som faktiskt är anställd och får betalt för att hjälpa dig.

  Att få hjälp med wordpress har aldrig varit ett problem för mig. Inte ens dom tider jag oftast jobbar med min blogg, 21:00 – 01:00 och helger. Hur ser Easywebs support ut under dessa tider?

 • Trygghet – Har ett ekonomiskt stabilt företag bakom sig.

  Easyweb är en produkt med ett företag bakom sig, när det företaget går i konkurs pga att nya kunder väljer stabila och bra plattformar som wordpress kommer du inte att kunna få produkten levererad. WordPress har du fullständig rätt att vidareutveckla själv inom ditt företag. Du har källkoden. Du är inte beroende av att ett företag står stabilt.

Sen kommer Easyweb med två påhopp på FOSS-mjukvara.

 • Du sitter i knäet på en konsult som måste debitera för varje liten grej.

  Du har full möjlighet att välja en konsult som kan wordpress och som håller en bra relation till dig som kund. Visst, han kommer att debitera men inte orimligt. Han vill ju behålla dig som kund och vet att du kan byta.

 • Utvecklas ideellt av ”entusiaster” lite när det passar.

  Ja, FOSS utvecklas av drivna entusiaster. Motsatsen är att något utvecklas bara för att man får betalt och att man ska få ihop till brödfödan. Jag jobbar hellre med en passionerad entusiast än någon som tvingas programmera ASP för att få ihop till mat och hyra.

Har du idag Easyweb som leverantör rekommenderar jag dig att snarast hitta en seriös wordpress-konsult som kan hjälpa dig att migrera till en stabil, öppen plattform.