Smashing wordpress themes av Thord Daniel Hedengren

Jag har i dagarna avslutat min genomläsning av Smashing wordpress Themes av @tdhse. Boken som jag vann genom att bäst beskriva vad en bloggvalp är. Då facebook avslöjade att det idag dessutom är hans födelsedag idag tänkte jag att en recension av boken får bli min födelsedagspresent.

Thord Daniel Hedengren - Bild av Gitta Wilén

Boken börjar med att gå igenom hur man kommer igång med boken men kommer väldigt snabbt in på vad ett theme är och går igenom dess olika delar. Det är självklart varför man läser boken så det känns bra att man inte fastnar på introduktionsdelen allt för länge. Tekniska böcker ska fokusera på det dom är bra på.

Hedengren väljer att gå igenom themet som följer med wordpress som default, Twenty Ten, för att vi ska få bekanta oss med alla dom olika delarna i det. Detta gör att vi får en genomgång av en väldigt stor del av funktionaliteten ett theme kan ha, iaf alla som verkligen behövs, och det är en bra grund att stå på inför resten av boken.

Sen ägnar han ett kapitel åt child themes. Även om child themes var den delen av boken som gav mig snabbast nytta, jag skrev om themet för Emmas Trädgårdsservice mha den tekniken, så känner jag att han drar ut på ämnet. Det är inte en nog stor del för att ta upp 20 sidor.

Sen kommer vi in på att bygga eget, Hedengren pratar igenom om man ska bygga ett eget framework. Något som verkligen bara kan sägas vara vettigt om man producerar många wordpress-siter som är lika varandra. Det är dock som allt annat i boken en bra genomgång av principerna. Därefter går han igenom hur man planerar för en semi-statisk site, en media site och en magasin-site. Han bygger också dessa themes och om jag förstår det rätt finns dom att tanka ner på bokens site.

Sen kommer kapitlet Taking Themes Further, där Hedengren inleder med att gå igenom Buddypress. Jag förstår aldrig riktigt vad ett kapitel om Buddypress gör i en bok om hur man gör wordpress vackert. Förstå mig rätt, Buddypress är en cool funktion för att ge wordpress sociala funktioner. Det är dock inget som hör hemma i en bok med undertiteln ”Making WordPress Beautiful.” Återigen, man ska hålla fokus i böcker.

Avslutningsvid går Hedengren igenom vad plugins är och rekommenderar även några specifika. En lista av den här typen riskerar självklart att väldigt snabbt bli obsolet, men samtidigt är det den jag kommer att använda nu när jag ska fixa upp mina egna wordpress-siter.

Hedengren har avslutningsvis lite väl mycket kodlistningar med i boken. Kodlistningar är bland det mest irriterande som finns, absolut i löpande text. Kan man inte få ner kodexemplet till 10-20 rader bör man lyfta ner det i ett appendix. Att ha fyra sidor löpande kodlistning (s. 272-276 t.ex.) gör bara att man bläddrar förbi dom sidorna.

Jag lyckas aldrig riktigt förstå för vilken nivå av php-kodare boken är skriven, personligen har jag mycket erfarenhet av programmering och väldigt lite kunskap av php men fann iaf inget svårt att hänga med i. Jag tror att boken kan passa dom flesta.

Jag rekommenderar helt klart den som tänkt gå länge än att byta header på Twenty Ten att läsa boken, den innehåller mycket matnyttigt.