Vem ska makten prata med?

I Tyskland har det blåst upp till storm då regeringskansliet valt att meddela på twitter att Angela Merkel ska på statsbesök till USA.

Salve a Terra - Twitter by Danilo Ramos

Salve a Terra - Twitter by Danilo Ramos

Nu undrar en journalist om han ska behöva skaffa ett twitterkonto för att få veta när saker händer. En representant för regeringskansliet svarade med det briljanta att dom är till för hela folket, inte bara en presstjänst.

Jag tycker det här har tydliga kopplingar till #kkgate, där @kommunchef fick kritik för att han blottade en tidnings frågor på sin blogg.

Det är precis samma fråga i båda fallen och svaret är lika uppenbart som självklart; Makten utgår från folket och ska svara till folket. Då är twitter och bloggar en bra väg att gå, så att medborgarjournalister, ”vanliga” journalister och medborgare har samma möjlighet att tillgodogöra sig informationen.

Läs om när jag själv pratade med min egen kommunchef och fick svar.