Sökmotoroptimering av Emmas trädgårdsservice

Min fru Emma har eget företag, Emmas trädgårdsservice – Rosor och Ritstift, och hon upptäckte i veckan att hon rankade otroligt dåligt på google. Webbsidan faller på min lott så nu håller jag på att ta tag i detta. Det är första gången jag ägnar mig åt SEO, eller sökmotoroptimering som det bör heta på svenska och jag tänkte dokumentera ner lite eftersom.

Emmas Trädgårdsservice

Emmas Trädgårdsservice

Jag mindes att jag läst om att google numer har som faktor hur snabbt en sida laddar. Detta ledde till att jag installerade två plugins på siten, som är en wordpress-site, nämligen WP Super Cache och WP Minify. Jag har sen tidigare All in One SEO och XML-Sitemap. Två inte helt orelaterade plugins.

Jag såg till att aktivera cachning och minifying och nu känns sidan mycket snabbare.

Mitt nästa steg var att titta över vilka ord vi skulle optimera på. Jag valde att kolla lite relaterade ord med hjälp av Google Insights för att se vad folk faktiskt söker på. Dom ord jag fastnade på att optimera för var träd, trädgård, beskärning och design. Även ordet Skellefteå blir en del av det jag optimerar på, då lokala sökningar är viktigast att slå igenom på.

Jag tittade runt lite och hittade ett verktyg som kändes bra på sokmotorkonsult.se, i början hade hemsidan bara 32 av 100 poäng och nu när jag har börjat skriva det här blogginlägget så är jag redan uppe i 42 på sökningen ”beskärning skellefteå”. Fortfarande dåligt dock, men den ger bra råd och jag känner att den kommer vara mitt stöd igenom hela processen. Hmm, verktyget verkar straffa för att inte orden sitter ihop. Jag tror det är att betrakta som en bugg, om jag bara söker på beskärning får jag 66 poäng nu, Skelleftå ger också 66. Jag får jobba på båda två.

En sak som verktyget påpekar är att H1-an, rubriktaggen i HTML, är väldigt viktig. Som det är i twentyten, temat som jag childar, så är H1an namnet på bloggen. Så vill jag inte ha det, utan jag vill ha titeln på sidan så att sidan om Beskärning har fokus på ordet beskärning och sidan om Design har fokus på ordet Design. Så, jag byter plats på h1 och h2 i temat helt enkelt.

Längden på fält spelar roll, till exempel ska inte title vara längre än 64 tecken. Jag stryker ”Emmas Trädgårdsservice” från den delen för nu, det här kräver en och annan tanke igen men jag tror att träd, beskärning, trädgård och skellefteå är dom viktiga orden.

Texten på sidan är viktig, men det lämnar jag som en uppgift till Emma att skriva. Det behövs mer text då tydligen sökmotorerna älskar stora mängder text.

Nu visar verktyget en poäng på 81, jag tror jag bedömer det som nog bra för inatt. Ska kolla över resten av siten senare också!

Och ja, länkarna till http://www.rosorochritstift.se är för att öka relevansen i sökresultaten.