Vad är GCP

Mensa har ett program för begåvade barn, gifted children program eller GCP. GCP finns alltså för att hjälpa dom med hög potential, som skolan så lätt tappar så att dom underpresterar enormt. Det handlar alltså om särbegåvade barn, vilka ofta går ut med medelmåttiga eller dåliga betyg, till skillnad från högpresterande barn som är dom som går ut med toppbetygen. Det handlar inte sällan om barn med hög intelligens.

Behovet av ett program som GCP syns väldigt bra om man pratar med några mensaner, jag tänker citera en bekant från mensa. Det här är bara en historia, men det finns många med samma historia. Det här är varför GCP behövs.

Det började med att jag redan kunde läsa, skriva och räkna när jag började skolan. Då var det tal om att jag skulle flytta upp till årskurs 2, vilket kanske också hade varit knepigt, eftersom jag är född sent på året, var liten till växten och ganska socialt omogen.

Men den lärarinnan blev sjukskriven och ersättaren var en nyutexaminerad ung fröken (tänk 70-tal och rådande ideal), som sa: ”Fredrik ska inte flytta upp en årskurs. Han ska rätta in sig i ledet.”

Sen var skolan en lek. Jag behövde inte anstränga mig det minsta och när det väl blev dags för det (högstadiet, gymnasiet) så visste jag inte hur man gjorde. Ingen studieteknik, ingen självdisciplin och ingen lust att tvingas läsa. Jag älskar att lära mig, men så fort det blir ett måste, tar det stopp.

Lägg sedan till att vi flyttade när jag började åk2, var minst, klenast, hade glasögon och var smart, så får du en hackkyckling enligt formulär 1A. Det är därför jag bara har små, fragmentariska minnen av åk2-4. Sedan blev det bättre, eftersom lösningen på pennalismen inte var, hör och häpna, att ta tag i problemet, utan att jag gick om en årskurs. Vilket då inte direkt gjorde skolan mer utmanande.

/Fredrik

Nu när jag själv snart blir pappa så tänker jag ofta på detta, om mitt barn blir särbegåvat. Vad kan jag göra för att se till att skolgången blir så bra som möjligt för mitt barn…