Hederskultur bakom våldet i Göteborg

Oroligheterna som idag har drabbat göteborg och plusgymnasiet är dom direkta konsekvenserna av hederskultur. Vad som hänt är alltså att folk har anklagat folk för att vara promiskuösa, genom att använda nedvärderande synonymer till bland annat prostituerad kvinna. Att vara promiskuös och kvinna är ett av dom stora brotten mot patriarkala hederskulturer. Ska man ha sex med mer än en person ska man i alla fall ha en penis.

Den sexualmoral som ligger som ett tungt ok över världen har drag av den gamla synen att man ska vara gift innan man har sex, om man är kvinna iaf. Män verkar ju få ha sex med hur många dom vill utan att bli uthängda på samma sätt, jag förstår inte riktigt hur detta ska gå ihop men det är för andra att räkna ut.

Mitt tips till alla medmänniskor är detta; om du är på väg att diskutera om någon haft sex; hur många någon haft sex med, hur någon har sex eller om hen får betalt för sex så borde du nog diskutera vädret istället. Ska du prata om sex, prata om ditt eget sexliv; inte andras. I väldigt många situationer är dock inte heller detta lämpligt, diskutera då istället t.ex. vädret.

Uppdaterat: Jag har uppdaterat/editerat inlägget för att ytterliga poängtera att det är dom patriarkala strukturerna jag syftar på. Att jag skrivit svensk drog tydligen fokus från detta.