Kyrkovalet 2013

Jag kommer inte att rösta imorgon. Men jag hoppas att du gör det.

Varför bryr jag mig, som ateist, om att du röstar och framförallt om hur du röstar i ett val i en förening jag inte är med i? Därför att utfallet påverkar människor jag bryr mig om.

Min fru är medlem och troende. Min son kommer att träffa på kyrkan dels genom henne och dels genom att den genomsyrar samhället. Jag har vänner som jobbar som diakoner och präster alternativt studerar till detsamma. Jag har vänner som jobbar åt kyrkan i olika befattningar. Kyrkan genomsyrar samhället. Alldeles oavsett vad jag tycker om detta är det det faktum vi står inför idag och måste hantera imorgon!

Jag har inför valet imorgon sett propaganda från tre organisationer som ställer upp i valet, jag tänker diskutera dessa en efter en.

  • Sverigedemokraterna.
    SD tänker, enligt egen utsago, använda kyrkovalet som en språngbräda inför riksdagsvalet nästa år. Troligen även EP-valet däremellan. SD vill att kyrkan ska sluta gömma flyktingar och sluta hjälpa till vid invandring. SDs vill helt enkelt att även kyrkorna ska bli inpyrda i deras främlingsfientliga anda. Skulle jag med gott samvete kunna släppa iväg min son till en kyrka i en församling som styrs av rasister?`Nej.
  • Frimodig kyrka
    Frimodig kyrka är inte partipolitiskt. Det ska dom ha credd för. Att dom vill ge kvinnoprästmotståndarna fritt spelrum i kyrkan igen gör däremot att jag blir mer än lite avogt inställda. Att dom även är emot enkönade äktenskap är något som gör att dom stinker i mina ögon. Jag har en vän som läser till präst, hon är kvinna. En röst på Frimodig kyrka är en röst på ett dåligt arbetsklimat för henne. Jag har även kristna vänner som är homosexuella, Kyrkan hade inga problem med att jag som ateist gifte mig där men Frimodig kyrka vill att dom inte ska få gifta sig där? Jag tycker det är bakvänt.
  • Socialdemokraterna
    Man skrev i annonsen jag såg ”Ett första steg mot regeringsskifte”. Jag har inga massor emot S, men tycker verkligen inte att det är respektfullt mot kyrkan att använda det bara som ett maktinstrument. Visa lite respekt för fan.

Jag har inte kollat på övriga alternativ alls. Men jag tycker du ska rösta om du fortfarande är medlem. Jag tycker dessutom att du ska rösta på nått annat än dom två översta alternativen jag listade här. Vilket, ja, ägna kvällen åt att läsa valmanifest och bestäm dig, imorgon tar du ditt röstkort och går iväg och gör din plikt. Att stoppa främlingsfientlighet, att motarbeta kvinnoprästmotståndarna och att motarbeta hbtq-hatarna. Gör det inte för min skull, gör det för min sons skull och för mina kristna vänners skull.