Dags att byta perspektiv

Men är Piratpartiet ett höger eller vänsterparti?” Det är en fråga som alla pirater har fått flera gånger och svaret är fortfarande ett enkelt Nej.

Karta över politiska partiers placering på två axlar

Politisk karta

Opassande har skrivit ett inlägg där hon utgår ifrån en bild baserad på politiska partiers sympatisörers placering på The Political Compass och förklarat lite hur det här hänger ihop. Läs hennes inlägg, det ger en god grund till att förstå piratpartiets placering i det politiska landskapet. Jag tänker inte gå in på om varje parti här är exakt placerat korrekt, det är irrelevant i sammanhanget. Se det som en koncept och inte en exakt vetenskap.

Problemet som Piratpartiet möter är alltså, enkelt förklarat, att samhällskunskapen dom flesta har med sig från skolan ser bara höger-vänster på den här skalan. Så för en med denna syn på världen står SD och PP nära varandra.

Med Opassandes modell så blir detta mer mångfacetterat och vi kan tydligt se att PP och SD är långt ifrån varandra, ja tom motpoler.

Men det som gör den inledande frågan så omöjlig för mig som pirat att svara på är att jag inte ser på frågorna såhär heller. Precis som den allmänna bilden är endimensionell är också min det. Där samhället vill se höger-vänster ser jag bara Auktoritär-Frihetlig. Jag ser en lika tillplattad bild som samhället i stort, men i min skala står partierna i, ungefär, den här ordningen: SD-FI-FP-KD-V-S-M-C-MP-PP. Detta är min verklighet. (Med reservation för hur korrekt partierna hamnat på kartan här ovanför.)

Det är dags att byta perspektiv och släppa en föråldrad syn på världen. Det handlar inte längre om kampen mellan rött och blått. Det handlar om kampen mellan brunt och lila!