Skellefteå mot rasism och nazism

Har idag anordnat en demonstration mot rasism och nazism här i Skellefteå.

Här är talet jag höll.

Hej och tack för att ni kom.

Det demokratiska samhället står under attack. Soporna i Nordiska motståndsrörelsen blockerade uppfarten med sopor och lämnade hyllningar till Hitler samt hot.

Detta är oacceptabelt! Hot och våld är inte ett acceptabelt sätt sätt att bedriva politik, det är något vi har ett annat namn på. Terrorism.

Företrädare för SD kallade i veckan journalister för ett hot mot nationen. Samma partis företrädare poserar stolt med SS-Officerare och viftar med järnrör på stan.

Detta är organisationer som båda frodas på hat mot det som inte ser ut som det de ser i spegeln. De attraherar människor som är rädda.

Vi har problem med integrationen. Arbetslösheten bland invandrare är högre än bland de som bott i Sverige i generationer. Vi har segregation som gör att vi har stadsdelar i Sverige med över 60 olika modersmål och andra där Svenska är det enda.

Vi har problem. Problem som måste lösas. Problem vi inte kan blunda för.

Men vi ska inte låta dem som livnär sig på rädsla få formulera hur.

Dem demokratiska partierna måste ta sitt ansvar och jobba för hållbara lösningar på dessa problem, det är det enda sättet vi på ett fredligt sätt kan slå tillbaka detta hot.

Jag har blivit antidemokratisk för att jag sagt att jag inte skulle låta SD eller Nordiska motståndsrörelsen prata på den här demonstrationen. Då har man inte förstått vad demokrati innebär. Demokrati innebär att när vi går härifrån så har NMR sin fulla rätt att hålla anföranden och dela ut flygblad, det är demokratiska rättigheter. Att man har rätten att uttrycka sina åsikter. Men det innebär inte att någon annan måste upplåta plats för dem att prata och det innefattar absolut inte rätten att bli hörd. Det innebär inte heller en rätt att inte bli emotsagd och det är vad vi gör här idag.

Vi säger nej till terror som politisk metod. Vi säger nej till rädsla som politisk motivation.

Demokrati gäller även dem som inte vill ha någon. Men de verkar inte förstå vad demokrati innebär.

Det demokratiska samhället står under attack och det enda sättet att slå tillbaka är med mer demokrati.

Tack för att ni lyssnade på mig.

Var med i direksändning i Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Norran skrev också om det och hade en bild där jag ser förbannad ut.

Folkbladet valde att dölja rapporten bakom en betalvägg, så jag väljer att inte länka…